Sydney er utvivlsomt en af verdens smukkeste storbyer. Byen er kendt for ikoniske bygningsværker som Sydney Harbour Bridge og Operahuset, men de er også indrammet i fantastisk smukke omgivelser. Sydney Harbour, med sine 240 kilometers kystlinje, er verdens største naturhavn. Ved kysten er Bondi Beach den mest kendte strand, men ved Sydneys forstæder finder man den ene fantastiske strand efter den anden. Hvis du synes jeg virker begejstret, har du fuldstændig ret.
I en AirBnB lejlighed på 18. etage på hjørnet af College st. og Liverpool St. har vi en fantastisk udsigt over Hyde Park og de omgivende højhuse. Der er lidt Manhattan og Central Park over det, dog er vores indkvartering i Sydney overraskende billig. Alle de centrale seværdigheder, Darling Harbour, Circular Quay, The Rocks, The Royal Botanical Gardens og Operahuset er inden for gåafstand. Chinatown ligger lige nede af en sidegade og nærmeste Metrostation er lige foran bygningen.
Sydney Opera House
Selvom vi bor 2,5 kilometer fra Operahuset, kan vi gå igennem parker hele vejen. Vi tager Hyde Park fra syd til nord, krydser College St. og går ind i The Royal Botanic Gardens. Den store have strækker sig helt ud til Sydney Harbour, hvor Sydney Opera House ligger på en af parkens to landtanger. Når man har krydset gangbroen over M1 motorvejen, kommer man til Palace Gardens med drivhuse i alle afskygninger. Herefter Middle og Lower Gardens, hvor bar og restaurant, og sågar en swimmingpool med café, kan besøges. Stien langs den lille bugt – Farm Cove – fører herefter en op til Sydney Opera House på Bennelong Point.
Udsigten ved Operahuset er fantastisk i alle retninger. North Sydney’s forstæder danner baggrunden når man ser mod nord. Mod vest tager Sydney Harbour Bridge sig godt ud og mod syd ser man alle Circular Quay’s færger og centrums flotte skyskrabere. Selve Operahuset er dog hovedattraktionen. Liggende som et kæmpe skib med hvide sejl ved Sydney Harbour er den enorme bygning helt uimodståelig. Det er først når man kommer tæt på, at det går op for en hvor stor en bygning det er. Det minder ikke om noget andet bygningsværk man har set, og det er sjældent man kan sige det.
Man føler lidt national stolthed over at danske Jørn Utzons værk er blevet Unesco Verdensarv og en af de mest ikoniske bygninger i verden. Modsat andre bygninger som Pyramiderne, Eiffeltårnet og Taj Mahal giver denne bygning forskellige associationer fra forskellige vinkler. Der er ikke den symmetri man normalt forventer af en bygning og det gør den mere spændende. Beliggenheden betyder også enormt meget. Vi nød bygningen udefra, men man kan komme på spændende rundvisninger indenfor. Det kan anbefales at sætte sig på en af caféerne langs vandet og nyde udsigten, som er spektakulær i de fleste retninger.
The Rocks
Når man kommer fra Operahuset og følger havnen mod The Rocks, passerer man Circular Quay. Denne er både er en travl anløbsplads for havnerundfarterne, trafikknudepunkt og turistkvarter. Ønsker man at opleve Sydneys mange områder lange Sydney Harbour, kan det anbefales at bruge havnefærgerne herfra.
The Rocks er stedet for Sydneys oprindelse tilbage i 1788. Det er byens ældste kvarter med masser af historiske bygninger. Bydelen er nærmest placeret under Sydney Harbour Bridge, meget a la D.U.M.B.O i Brooklyn, New York. Bydelen er hyggelig og stemningsfuld med mange butikker, markeder og restauranter nær vandet. Find en rooftop bar og nyd udsigten over byen.
Darling Harbour
Darling Harbours blå vand tiltrækker mange turister, men hvis man går under motorvejsbroerne i bunden af havnen, finder man i Darling Quarter en oase med en stor vandlegeplads, park og en frodig kinesisk have.
På selve havnefrontens brede gangareal, findes butikscentre, restauranter og barer samt Pyrmont Bridge, en bred gangbro, der går tværs over havene. Det er skønt at sætte sig i skyggen på en bar eller café og nyde mylderet der passerer forbi.
På vestsiden, nord for Pyrmont Bridge, kan du besøge en ubåd i Australian Maritime National Museum. På østsiden finder du det omfattende SEA LIFE Sydney Aquarium, som vi kan anbefale, hvis man har børn med.
Havnefærgerne
Der er mange færgeruter fra Sydneys centrum og en stor del af dem afgår fra Circular Quay. Vi tog Watsons Bay færgen, dels for at se Operahuset fra vandsiden og dels for at se så meget af området som muligt. Watsons Bay ligger umiddelbart før udsejlingen til det åbne hav. Det er muligt at sidde udenfor på færgerne. Operahuset skuffer heller ikke fra vandsiden og det er en dejlig tur på 8 kilometer ud til Watsons Bay. Det er sjovt at tænke på, at der kan være store hvide hajer under båden. De ses en gang imellem ligesom tyrehajer og tigerhajer.
Forstæderne ved kysten
Watsons Bay er et lille hyggeligt område nær Hornby Lighthouse, der markerer indsejlingen til Sydney Harbour. Det er skønt at sidde på Doyles on the Beach og nyde en drink, mens man iagttager færgen lægge til. Hvis man bevæger sig et par hundrede meter tværs over den smalle halvø, får man på ‘The Gap’ en god udsigt over de lodrette klipper langs kysten.
Længere sydpå finder man Bondi, der er kendt for den verdensberømte strand af samme navn. Man finder masser af smarte restauranter og caféer i området nær stranden og det er spændende at kigge på alle grafitti kunstværkerne langs Bondi Seawall. Stranden er selvfølgelig det største trækplaster, men pas på! bølgerne er voldsomme.
Syd for Bondi Beach starter Bondi to Coogee Walk, en kuperet klippesti der følger kysten over en strækning på ca. 7 kilometer. Man har en smuk udsigt over havet og forstæderne, og man passerer byer som Tamarama, Bronte og Clovelly, med deres skønne strande og havvands pools. Det er på denne kyststrækning du finder Sydneys beboere i weekenden. Det kan anbefales at bruge en eftermiddag på denne tur, gerne med en frokoststop på en af de mange restauranter på ruten. Det var et af vores højdepunkter på Sydneyturen.
Du kan læse vores mange blogs om Australien her.