Vores sommerferie i Sydafrika i år var en 2.500 kilometer lang rundtur i den østlige del af landet. Målet var at opleve mere af landet end de foregående gange vi har besøgt Sydafrika. På ferier med børnene har vi mest opholdt os i området omkring den lille by Hoedspruit, der er et hub for besøgende i det centrale Kruger område. Som unge har vi været i Cape Town og omegn, og denne gang var planen at køre ruten Johannesburg – Durban – Kruger – Johannesburg. Vi havde ikke besøgt Sydafrika i deres vinter tidligere, men havde læst, at vi kunne forvente temperaturer på alt mellem minus 5 til plus 30 grader. Vejret er typisk roligt og solrigt, men dagene er korte. Turister og myg er på sit laveste, og priserne er i bund i et i forvejen ekstremt billigt land.
Denne blog kommer mest til at handle om ruten og hvad man kan se på vejen. Vi linker til artikler om vores oplevelser på vejen.
Rejseruten
Johannesburg til Durban
Vi fløj til Johannesburg, en flyvetur på 12-13 timer fra Nordeuropa, men heldigvis helt uden tidsforskel. Bilen blev afhentet i lufthavnen og første destination var storbyen Durban. Turen dertil foregår mest på Sydafrikas højslette (ca. 1.700 m.o.h.), som er forbavsende øde. Der er ikke mange byer og hoteller by ruten, men den lille by Harrismith er et oplagt stop midt på ruten. Man kan godt køre hele turen på en dag, ruten er på motorvej, men når man har “sovet” i flyet fra Europa, og er træt af rejsen, er det nok ikke en god idé.
Durban er en storby i delstaten KwaZulu Natal, der er kendt for sit dejlige klima og fantastiske strande. Selv her om vinteren er vejret for det meste dejlig varmt, da Agulhas strømmen bringer varmt havvand nordfra nedad den afrikanske østkyst. For os var det største trækplaster “The Golden Mile”, en 6 kilometer lang bred strandpromenade langs den smukke kyst. Her er der mulighed for at gå en tur eller leje en cykel eller bare at iagttage folk. Der er masser af restauranter at vælge i mellem, og der er altid forskellige arrangementer langs promenaden, lige fra motorløb til festivaler i alle afskygninger. Florida Road med dets mange lækre restauranter skal også nævnes.
Vi kan kraftigt anbefale et af de mest specielle hoteller vi har boet på. Goble Palms Guest Lodge and Urban Retreat er et lille hotel, der ligger i noget der ligner en tropisk jungle midt i et stejlt villakvarter i bydelen Morningside. Her kan man virkeligt koble af fra storbyens larm.
Durban til St. Lucia
Turen nordpå til St. Lucia går igennem uendelige sukkerrørsmarker, men her dyrkes også frugt og grøntsager i stor stil. Når man nærmer sig St. Lucia er det mest skovbrug man kører igennem. St. Lucia er en lille søvnig by der er centrum for turismen i den store iSimangaliso Wetland park (3.280 km2). Isimangaliso er bare en lille del af et enormt fredet land- og havområde der strækker sig helt op i Mozambique. Det er et af fem steder i verden mest den største artsrigdom. Det næringsrige hav overgår langt Great Barrier Reef i diversitet. Om vinteren er op til 35.000 hvaler samlet langs kysten.
St. Lucia har masser af små lodges af vælge imellem. Byen er meget lille, men charmerende, og mest besøgt af sydafrikanere. Der er masser af muligheder for udflugter, hvalsafari i små både (der skal sejle igennem en voldsom brænding), flodhestesafari på Lake St. Lucia og kør selv safari ind i parken til Cape Vidal mod nord. Læs mere om vores oplevelser her.
St. Lucia til Eswatini
Denne gennem det centrale Zululand fører forbi mange gode safari destinationer. Hluhluwe–Imfolozi Park er Afrikas ældste naturreservat og man opleve Big 5 – elefant, bøffel, næsehorn, leopard og løve.
Længere mod nord finder man Manyoni Private Game Reserve, som blev oprettet i 2004, da 17 landmænd slog sig sammen og oprettede reservatet. De 230 km2 natur ligger fantastisk smukt i bjergrige omgivelser, og har også Big 5. Der ligger 10 lodges på området der tilbyder alt fra self catering til fuld pension. Game drives morgen og eftermiddag er altid inkluderet i prisen. Læs om vores 2 dage på Zebra Hills Safari Lodge her.
Tæt på grænsen til Eswatini finder man Pongolapoort Nature Reserve, hvor man kan fiske efter Tigerfish, tage på game drives langs den store opdæmmede Pongoladam.
Eswatini
Man føler lidt at man kører tilbage i tiden når man passerer grænsen fra Sydafrika. Der skiltes både med navnet Eswatini og det gamle navn Swaziland, og man kan godt se, at man befinder sig i et af verdens fattigste lande. Hele den sydøstlige del af landet er præget af landbrug og industri. Store skorstene med mørk røg der leder tankerne hen på Ruhrdistriktet i 1970’erne ses fra lang afstand. I det centrale Eswatini bliver man noget overrasket over en motorvej og den moderne storby, Manzini, som er et godt sted at handle ind, hvis man skal rundt i landet. Her findes en del safariparker, men indkvarteringen er efter sigende nedslidt. Vi boede 2 dage i et dejligt hus i det private Dombeya Game Reserve nær Manzini.
Eswatini til Malelane (Kruger National Park)
Turen op til det nordlige Eswatini foregår på bedre veje end i den sydlige del. Her er ikke meget trafik, men altid folk, skolebørn, geder og hunde langs vejkanten. Den nordlige grænse leder en tilbage til Sydafrika nær den sydlige del af Kruger National Park. Det er Sydafrikas spisekammer, der dyrkes avokado, mango, ananas og andre frugter i stor stil i dette hjørne af Sydafrika.
Der er flere indgange til Kruger fra syd, vi valgte Malelane Gate. Selve Malelane by har et indkøbscenter og restauranter, men ikke samme charme som Hoedspruit. Skal man bo inde i Kruger Nationalpark, skal man booke i god tid. Jeg prøvede 4 måneder før vores besøg, og der var kun campingpladser tilbage. Og dette endda i lavssæsonen. Læs mere om planlægning af Kruger turen her. Vi valgte i stedet at bo på Kruger Pestana Lodge, som ligger kun 300 meter fra Malelane Gate. Fint sted med den bedste udsigt over Kruger og dyrelivet i Crocodile River.
Malelane til Hoedspruit
Turen starter på motorvej, men snævrer ind henover det smukke Mpageni pas. Man kører herefter igennem Nelspruit, som var en overraskende pæn by. Vi havde desværre ikke tid til at udforske byen. Det går videre nordpå af travle veje til byen Hazyview, der også servicerer Kruger turister og har mange spændende aktiviteter i nærheden.
Videre nordpå er der ikke meget at se, før man når forbi byen Acornhoek. Her begynder de private game reserves og nogle af verdens mest luksuriøse game lodges ligger i dette område. I Royal Malewane betaler man 46.000 Rand (16.650 kr.) pr. person for en overnatning (alt inkluderet) i højsæsonen. Disse game reserves hænger sammen med Kruger National Park og de fleste steder er hegnene fjernet, så dyrene kan vandre frit.
Kort før Hoedspruit, kan man dreje til højre mod lufthavnen og Timbavati Game Reserve. Her boede vi i to nætter på Elandela Game Lodge, fin Lodge, men vi ville ikke vende tilbage. Vores game drives var ikke super spændende og landskabet var ret ensformigt. Så vil vi hellere anbefale Ndzuti fra vores tur i 2019. Det store trækplaster i Elandela var de hvide løver, en underart, der kun findes i Timbavati.
Vil man bo centralt på sin safariferie i Sydafrika, er Hoedspruit og omegn et sikkert bud. Der er rigtigt mange overnatningsmuligheder, ikke nødvendigvis i form af hoteller. Der er lodges med fuld service og der er masser af flotte ferieboliger i lækre omgivelser at vælge imellem. Vi har boet på det dansk ejede Blyde Wildlife Estate hver gang vi har besøgt området.
Hoedspruit til Johannesburg
Dette er en lang tur (6-7 timer med pauser) på nogle af de dårligste veje vi har oplevet i Sydafrika. Vi har nogle gange delt turen op over 2 dage, den den kræver noget koncentration på de hullede veje. Denne gang tog vi den i et hug. Det er kun et oplagt stop, og det er den lille flække Dullstroom, der om både sommer og vinter er et yndet feriested med et klima der bliver sammenlignet med det skotske højland. Byen, der ligger 2.077 m.o.h. ligner heller ikke noget der ligger i Afrika, men mere noget britisk med sine blomstrende rosenhaver om sommeren.
En halv time efter man har passeret Dullstroom når man til Belfast og dermed er der kørsel på motorvej resten af vejen til Johannesburg.