Billeder af små øer med hvide sandstrande og grønne palmer omgivet af et azurblå hav dukker nok frem på manges nethinde, når man nævner Maldiverne. De fleste man møder har en drøm om at besøge Maldiverne, som fremstår som en form for paradis på jord. Vi havde selv haft de samme tanker i mange år, men det var Anja der pressede på for at nu! skulle det være. En februardag midt i coronanedlukningen blev rejsen bestilt til det kommende efterår.
Maldiverne, som er en selvstændig republik, er et af verdens mindste lande med et areal på ca. 300 kvadratkilometer – kun en smule større end Langeland. Der er tale om et ørige med 1.190 små øer placeret i 26 atoller. En atol er resterne af en nedsunket vulkanø, som er omgivet af koralrev. Atollen udgøres af en cirkel af øer med en lagune i midten. Atollerne ligger i det Indiske Ocean syd for Indien og de sydligste atoller er placeret på ækvator. Hovedstaden Malé, med den internationale lufthavn, er placeret centralt i øriget.
Maldiverne er et muslimsk land, hvilket betyder at alkohol er strengt forbudt på alle øer, hvor den lokale befolkning bor. Dette gælder dog ikke på de små 170 resorts, der ligger spredt ud i øriget. Landets infrastruktur og beliggenhed gør, at prisniveauet er meget højt. Der kan ikke dyrkes meget på øerne. Kokosnødder, mango og andre frugter kan dyrkes og der er fisk nok i havet, men andre varer skal fragtes hertil.
Planlægning af rejse til Maldiverne.
Hvis du gerne vil planlægge din egen tur til Maldiverne, er der flere ting omkring transport du skal være opmærksom på.
Transport
Mange internationale flyselskaber har ruter til Maldiverne. Det er svært at undgå mellemlanding, men visse danske rejsebureauer har direkte fly fra København. Alle fly lander i Malé International Airport. Transport videre til øerne foregår via båd eller vandflyver. Det er kun de resorts, der ligger nær Malé man kan sejle til. Skal man længere væk skal man forvente en t/r pris på vandflyver på ca. 2.500 kr. pr. person. Vandflyverne, som flyver fra vandflyverterminalen ved lufthavnen, flyver kun mellem solopgang og solnedgang. Der er som regel ikke lang ventetid, men blæsevejr kan forsinke afgangen. Hvis du planlægger din rejse selv, så overvej et af de resorts, der ligger tæt på Malé. Bådene sejler direkte fra lufthavnsterminalen. Det skal nævnes, at der ikke er meget paradis over selve hovedøen. Det er en travl storby med et mylder af mennesker og trafik.
Hvornår er det bedst at rejse?
Man kan rejse til Maldiverne året rundt og der er varmt hele året, mellem 28 og 31 grader. Monsunen kan dog præge vejret fra juni til november. Dette er lavsæson og giver mulighed for en billigere ferie. Monsunen giver mest regn på de sydlige atoller. Som regel er perioder med regn hurtigt overstået, det kan være voldsomt, men solen dukker hurtigt op igen. Vi havde et par dage med en blanding af sol, skyet vejr og voldsomme byger i starten af vores tur i oktober. Det forhindrede os dog ikke i at nyde livet – og snorkling bliver man alligevel våd af. Udflugter fra øerne kan dog blive aflyst, hvis vejret er meget blæsende.
Hoteller og resorts
På de fleste øer ligger der kun et resort, så gæsterne har hele øen for sig selv. Der er som regel mulighed for at bo i huse under palmerne på stranden eller i overwater bungalows, der ligger som perler på en snor ude i vandet. Herfra kan man gå direkte i vandet fra sin terrasse. Der er ofte flere restauranter og barer at vælge imellem. Fælles pool og vandsportsaktiviteter er også til rådighed de fleste steder. De fleste resorts kører med buffet morgen, middag og aften. Der er som regel et overdådigt udvalg og forskellige temaer hver dag. Hertil mulighed for a la carte restaurant, hvor man selv betaler.
Der tilbydes som regel halv- og helpension samt all inclusive.
Vi valgte Cocoon Maldives i den nordlige Lhaviyani Atoll til vores ferie, og det var et fantastisk resort der får al mulig anbefaling med herfra.
Overwater Bungalows
Vi havde et ønske om at bo i en overwater bungalow. Det kan man ikke prøve så mange steder i verden, så det var ikke til diskussion. Det var bestemt pengene værd at have en privat terrasse med direkte adgang til vandet og den vildeste udsigt over vandet. Man undgår også myg ude over vandet. Nogle bungalows fås med pool, men det gav ikke mening for os, når man har det lækreste klare vand foran, tre trappetrin væk.
Udflugter
Snorkelture tilbydes, både korte ture til det lokale “husrev” et par gange om dagen og længere ture til andre rev. Der er også muligheder for solnedgangssejladser, at svømme med hvalhajer og Manta Rays og ture til den nærmeste lokale ø. Fisketure tilbydes i forskellige former, både fælles fisketure på en stor båd og eksklusive private ture, der koster en formue.
Der er dog også masser at se inden for revet. Livet i havet er rigt, der er fisk, (små) hajer og rokker i alle former og farver og med lidt held møder man også havskildpadder på snorkelturen fra stranden.
Tips til rejsen
En rejse til Maldiverne kan med fordel gøres som en pakkerejse, men det kan sagtens lade sig gøre at arrangere turen selv. De fleste resorts kan bookes på de forskellige bookingsider, Booking.com, Hotels, Agoda, Expedia osv. Gør du dette, så husk at arrangere transport fra lufthavnen, enten med båd eller vandfly. Vælger du at bo på et Guest House eller hotel på en ø sammen med lokalbefolkningen, skal du være opmærksom på, at du ikke kan bevæge dig rundt i badebukser og bikini overalt på øen. Der er typisk en strand, der er dedikeret til turister, men man bør gå tækkeligt klædt alle andre steder. Det er heller ikke muligt af nyde alkohol på disse øer. Nogle steder kan man sejle ud til et skib, der fungerer som bar, med det besvær det medfører.
Vælger du et resort, så sørg for at vælge all inclusive. Det er normalt er begreb vi får knopper af, men her giver det mening for os. Det er ikke en god forretning at betale for hver enkelt måltid, da det er hundedyrt. Der følger normalt drikkevarer med i all inklusive, herunder et udvalg af vine og lokal øl samt drinks og sodavand.
Normalt undgår man at fotografere udendørs midt på dagen, da lyset bliver fladt, men på Maldiverne er det faktisk det bedste tidspunkt, hvis du skal fange farven på det azurblå vand på dine fotos. Solopgang og solnedgang er fantastiske motiver med den endeløse horisont. Tøj i stærke farver står godt til det blå hav, den hvide strand og de grønne palmer. Og husk et GoPro kamera eller lignende, da der er masser af motiver under vandoverfladen.
Man er voldsomt udsat for UV stråling på Maldiverne, så husk høj solfaktor, hat og overvej en svømmetrøje til snorkelturene.