Kører man Islands ringvej mod uret, og skal fra Höfn og nordpå, følger man den flotte kystlinje ind og ud af smukke fjorde de første 90 minutter. Ved Berufjördur har man mulighed for at spare en halv times kørsel og køre over bjerget, men den flotte tur egner sig bedst til 4 hjulstrækkere. Egilsstadir er den første “større” by man møder, og det er et godt sted til indkøb og tankning af bilen. Der er yderligere to timers kørsel igennem et storslået goldt landskab til Myvatn, som ligger centralt i forhold til de største attraktioner i det nordlige Island.
Der er langt mellem stederne i det nordlige Island, og med vores tidsplan var det nødvendigt med fravalg af nogle attraktioner, men her kommer en beskrivelse af de steder, vi besøgte på turen.
Seværdigheder
Rute 939 – Öxi Pass
Det er nok ikke korrekt at kalde Öxi Pass det nordlige Island, men du kommer forbi, hvis du kører ringvejsruten. Vejen starter i bunden af den smukke Berufjördur og begiver sig stejlt op af bjerget. Efter et par kilometer når man Folaldafos, som er endnu et af Islands smukke vandfald og der er parkering over vandfaldet. Vi gik ikke ned til vandfaldet, men hyggede os gevaldigt med at gå på en snebro over et lille vandløb, som heldigvis ikke var dybt. Vandet var til gengæld koldt fandt vi ud af, da vi vadede barfodet tilbage over vandløbet længere nedstrøms.
Dettifoss og Selfoss
En halv times kørsel fra Myvatn ligger to vandfald, der fødes af is som smeltes på Vatnajökul helt ned i det sydlige Island. Dettifoss er et monster! Det er Islands største vandfald, når man taler om mængden af vand, der fosser ud over kanten og 44 meter ned. Vandfaldet får bogstaveligt jorden til at ryste. Der er parkering både på øst og på vestsiden, husk at vælge side før besøget, da man ikke kan komme over floden i nærheden af vandfaldene. Vi besøgte vestsiden, og det valg var vi glade for. Gåturen fra parkeringspladsen og ned til vandfaldet tager ca. et kvarter igennem et flot og unikt klippelandskab. Man kan høre og mærke vandfaldet, før man kan se det, hvilket øger spændingen, når man nærmer sig.
Når man kan se vandfaldet kan man gå ned af nogle trapper til et plateau, hvor man kan gå helt ud til kanten og blive sprayet godt igennem mens man nyder udsigten over det 100 meter brede vandfald. Der er virkeligt store kræfter i spil. Lidt længere nordpå er der en udsigtsplatform, der giver en god udsigt i mere tørre omgivelser.
Det tager yderligere 15-20 minutter at gå til det næste vandfald – Selfoss – og det skal man ikke springe over, når man nu er kørt helt herud. Selfoss er et mere roligt vandfald, faktisk en række af mindre fald, der strækker sig diagonalt over floden. Her kan man finde en god klippe at sætte sig på for at nyde udsigten.
Hverir
Hverir er et geotermisk område, der ligger et par kilometer øst for Myvatn. Her finder man kogende vandhuller og mudderpøle og dampende naturlige skorstene. Lugten af svovl er ganske gennemtrængende, men det er ret interessant at gå en tur i det Marslignende landskab.
TIP: når du alligevel er her, så kør ind ad vejen på den anden side af hovedvejen (mod Krafla) og fortsæt 5 kilometer til Hot Spring Shower. Ude i ingenting står der en bruser og en håndvask, der er forbundet til undergrunden, et mærkeligt, men Instagramværdigt syn.
Grjótagjá Cave
Denne lille grotte har først og fremmest opnået berømmelse, fordi det var her at Jon Snow var sammen med Ygritte i Game of Thrones. Det blå vand i grotten har fin badetemperatur, men badning frarådes. Grotten har været lukket af flere omgange, fordi turisterne flokkedes hertil, men vi havde den for os selv på vores besøg. Der er gratis entré.
Dimmuborgir
Dimmuborgir er et usædvanligt lavafelt. Lavaformationerne ligner tårne på bygninger og der er sågar en “katedral” man kan gå igennem. Der er flere fine vandreruter imellem de dramatiske lavaformationer. Game of Throne fans kan måske også genkende dette sted, der også har været lokation i TV-serien.
Myvatn Nature Baths
I denne ende af Island finder man Myvatn Nature Baths, som er en mindre udgave af den berømte Blå Lagune, der til gengæld er meget billigere at besøge. I den store varme pool kan du nyde din drink fra baren med udsigt over hele Myvatn området. Der er fine omklædningsfaciliteter og café, hvis man ønsker et måltid efter badeturen.
Safari Horse Rental
Du kan komme ud at ride på Islandske heste overalt på Island og Safari Horse Rental i Skútustadir kommer med en fin anbefaling herfra. Ejerne er skolelærere og taler dansk og deres gård ligger i et fantastisk landskab i den sydlige ende af Myvatn søen. En times rundtur bringer en igennem et flot kuperet terræn på kanten af søen.
Byer
Der er langt mellem byerne i denne del af Island, så det er en god idé at proviantere, når man har muligheden. Det gælder især brændstof, men der er også langt mellem Vinbudin, der sælger alkohol.
Egilstadir
Egilstadir er et knudepunkt i det nordøstlige Island. Byen, der ligger ved Lögurinn søen, blev anlagt i 1947 på grund af et behov for et servicecenter. Selvsagt er der ikke de store attraktioner i byen, men her er mulighed for overnatning og tankning samt indkøb. Hvis man kommer sejlende til Island via Seydisfjördur, går vejen også igennem Egilstadir.
Reykjahlíd
Reykjahlíd er en by med 300 mennesker i den nordlige ende af Myvatn søen. Hvis du skal bruge nogle dage til at se alle seværdighederne i nærheden af Myvatn, er der en del overnatningsmuligheder. Der er også købmand og tankstation her.
Vi boede på Vogafjós Farm Resort og det var alletiders. På gården er der restaurant med glasvægge ud til kostalden, så man kan se med, når der malkes. Maden er god, men dyr som overalt på Island. Hytterne man bor i, ligger på den anden side af vejen i en smuk birkeskov.
Akureyri
Hovedbyen i det nordlige Island er en havneby og centrum for Islands fiskeri. Byen har ca. 17.500 indbyggere og ligger smukt i bunden af Eyjafjördur. Byen har på grund af de geografiske omstændigheder et mildt klima, på trods af beliggenheden 100 kilometer fra polarcirklen. Byens botaniske have vidner om dette milde klima, da der vokser træer og planter her, som normalt ikke kan vokse på Island.
Byen har et stort udvalg af overnatningsmuligheder, restauranter og butikker, og fra havnen kan man tage på hvalture og en tur til Grímsey Island, der ligger på polarcirklen. Akureyri ligger små 5 timers kørsel fra Reykjavik.
Læs også om vores oplevelser på den smukke halvø Snæfellsnæs i det vestlige Island.
Kommentarer (2)
Det er altså en spændende destination – sikke flotte billeder😍!
Mange tak, flere om Island er på vej!