Det Sydlige Island blev udforsket på et par skyfrie dage med 17 grader i juli måned, perfekt vejr på Island. Vi oplevede en række af de helt store seværdigheder og fandt i den grad ud af hvor Island har fået sit navn fra. Vatnajökul er en 8.000 kvadratkilometer stor iskappe, der føder over 30 gletschere. Mange af disse er synlige på lange strækninger af den sydlige del af ringvejen.
Det gælder om at have tid nok til at se hvad det sydlige Island har at byde på. Det kan kraftigt anbefales at tage nogle overnatninger på strækningen mellem Reykjavik og Höfn. Der er rigtigt mange, der tager det sydlige Islands seværdigheder på dagsudflugter fra Reykjavik. Det er en STOR fejl!!! Køreturen til den største seværdighed, Jökulsárlón tager 5 timer – hver vej.
Her følger en beskrivelse af nogle af de store seværdigheder i rækkefølge med udgangspunkt nær Reykjavik. Køreturen i sig selv er forøvrigt en stor seværdighed, det var afgjort her vi havde de mest storslåede udsigter på vores tur.
Seværdigheder
Seljalandsfoss
Det 60 meter høje vandfald, Seljalandsfoss, ligger tæt på ringvejen ikke langt fra færgen til Vestmannaøerne. Dette er et meget smalt vandfald, der falder ud over toppen af en klippe og danner tynde gardiner af vand. Det store trækplaster her er, at man kan gå bag om vandfaldet af en kuperet og mudret sti. Husk regntøjet for der er vådt. Der er betalingsparkering, en lille bod og toilet foran vandfaldet, men ellers ingen faciliteter. Afgjort værd at bruge en time på.
Skógafoss
Næste vandfald i rækken er Skógafoss, ligeledes et 60 meter højt vandfald, men dette er 25 meter bredt og hælder seriøse mængder vand udover klippen. Vandet kommer fra Eyjafjallajökull, gletscheren der ligger ovenpå den vulkan, der lammede Europas flytrafik i en måneds tid i 2010. Man kan følge floden helt ind til vandfaldets bund og man kan (og det skal man bestemt prøve) klatre op af alle trapperne til vandfaldets top og nyde den smukke udsigt fra platformen, der hænger over vandfaldet. Der er gratis parkering og der er flere restauranter at vælge i mellem, så dette er et godt sted til et frokost pitstop.
Solheimajökull
Solheimajökull er en gletschertunge fra Myrdalsjökull, der ligger kun få kilometer fra ringvejen. Her kan man komme på gletschervandring, det er farligt, så tag en guidet tur. Vi havde arrangeret en tur, hvor vi selv mødte op på parkeringspladsen ved gletscheren, men man kan også blive samlet op på diverse hoteller i området.
Efter at have fået udleveret udstyr, hjelm, pigsko og isøkse går turen igennem morænelandskab op til gletcheren, en tur på et par kilometer. Gletscheren er på hastigt tilbagetog, så der er nok snart behov for at man flytter parkeringspladsen tættere på gletcheren. Guiden finder en vej op på gletscheren, der konstant skifter karakter. I starten er isen sort af aske, men efterhånden som man arbejder sig opad, skifter den gradvist farve til hvid og gennemsigtig blå. Overalt er der dybe revner i overfladen og guiden underholder med hvor mange år der går før man bliver spyttet ud i gletschersøen, hvis man falder i. Man ser masser af fantastiske informationer og udsigter, og har mulighed for at smage på det reneste smeltevand. Turen betegnes som let i sværhedsgrad, men den kan godt mærkes i benene bagefter. Kan klart anbefales. Vi tog turen med Glacier Guides.
Dyrhólaey
Kort før byen Vik i Myrdal kan man tage en kort afstikker til Dyrhólaey, en fugleklippe, der udgør fastlandets sydligste punkt. Her er der mulighed for at se lunder eller søpapegøjer. Du skal ikke regne med store flokke, men det er muligt at se dem uden at skulle betale en formue for en guidet sejltur. Turen til den lavest beliggende parkeringsplads, hvor du kan se fuglene, er mulig i en tohjulstrukket bil. Bered dig på at blive angrebet af aggressive terner, hvis du blot går lidt væk fra stien ved parkeringspladsen, i hvert fald om sommeren. Der er ikke langt ned til fuglefjeldet og til en flot udsigt over Reynisfjara, en bred sort sandstrand, med voldsomme bølger der har menneskeliv på samvittigheden.
Skal du til fyrtårnet på toppen er det bedst i en firehjulstrækker. Vi så nogle i en almindelig bil, der forsøgte at køre på det stejle stykke, som er en blanding af grus og store sten, og det så ikke sundt ud for bilen, men op kom de. Udsigten i klart vejr må være en af de bedste i det sydlige Island. Mod syd er det uendelige hav, mod øst den søer og lavamarker, mod vest så langt øjet rækker ser man Solheimasandur stranden, hvor man forøvrigt finder en nedstyrtet DC 3 flyvemaskine, som er blevet lidt af et udflugtsmål, efter den var med i en Justin Bieber musikvideo. Mod nord kigger man over på sneen og isen på det enorme Myrdalsjökull gletchersystem.
Eldhraun Lava Fields
Når man kommer øst for Vik i Myrdal, kører man igennem Eldhraun Lava Fields, som er verdens største lavamark med et imponerende areal på 565 kvadratkilometer. Vulkanudbruddet der skabte lavamarken var ved at lægge Island øde i 1874, da man overvejede at evakuere hele Islands befolkning på grund af den hungersnød udbruddet medførte. Når man kører igennem lavamarken, ser man grønne runde former overalt.
Lavaformationerne er slebet til runde former af vejr og vind og mos dækker disse former. Man kan stoppe på en rasteplads og se nærmere på fænomenet. Vær opmærksom på, at kort efter denne rasteplads, går der en vej ind på venstre hånd. Denne vej fører til Fjaðrárgljúfur, en smuk og meget fotograferet kløft, hvor man kan gå en lille tur. Vi missede afkørslen og fandt først ud af det, da det var for sent at vende om. Til gengæld brugte vi den totale mangel på trafik, til at lege fotomodeller midt på vejen i det flotte landskab.
Svinafellsjökull Glacier
Efter den lille by Skaftarheppur, som forøvrigt er en god chance for at få tanket bilen, er der i godt vejr konstant kig til den gigantiske iskappe på Islands største gletschersystem, Vatnajökull. Efter en times kørsel østpå, bliver man fuldstændigt overvældet af de to gletschere, Skaftafell og Svinafellsjökull, der nærmest hænger fast på bjerget og ser ud til at kunne skride ned når som helst. Det bringer tankerne hen på Khumbu isfaldet på Mount Everest. Vi valgte at besøge Svinafellsjökull via 2,5 kilometers grusvej. Det er let klaret i en 4×4. Man kan gå en lille tur hen til gletschersøen og få et rigtigt godt kik op ad den smukke stejle gletscher. Helt uforligneligt i skyfrit vejr.
Jökulsárlón
Islands største gletschersø, Jökulsárlón, er nok det største trækplaster i hele det Sydlige Island. Søen er 7 kilometer lang, 248 meter dyb og fuld af nydannede isbjerge, der konstant vender sig om afslører det mest fantastiske blå is. Når isbjergene er smeltet på vej igennem søen, bliver de som mindre isstykker ført igennem en kanal og nogle af dem strander som gennemsigtige isdiamanter på kystens sorte lavastrand, kaldet Diamond Beach.
Der er to muligheder for at komme ud på søen i båd. Den ene er en 45 minutters tur i nogle store amfibiebåde. Der er mange mennesker på bådene og de sejler relativt langsomt, og dækker derfor et mindre areal. Den anden mulighed er en tur med små Zodiacbåde til 8-10 personer. Disse både bringer dig hurtigt nær gletscheren og her kan du være heldig og se et isbjerg blive født. Vi kan klart anbefale at bruge lidt ekstra penge på denne tur, turen er mere fleksibel og guiderne er dygtige og meget vidende.
Byer
Vik i Myrdal
Vik i Myrdal er den første by man møder efter seværdighederne starter på den sydlige del af ringvejen. Den er, som de fleste byer på Island, let at overskue, men er et godt overnatningssted på ruten, da der er en del hoteller, campingpladser og restauranter at vælge imellem. Byen er også udgangspunkt for ture af enhver art. Vi boede i en hytte, der hører til det moderne Hotel Vik i Myrdal, og der var intet at klager over. Vi spiste aftensmad på Halldorskaffi, en restaurant der mindede lidt om en privat stue, men med god mad på det store menukort.
Höfn
Höfn er en lille havneby for foden af Vatnajökulls ca. 8.000 kvadratkilometers iskappe. Byen har udviklet sig til et turistcentrum i det sydlige Island på grund af beliggenheden til Vatnajökull, der er masser af overnatningsmuligheder og restauranter. Er man til badelande, finder man sågar et udendørs badeland med vandrutchebane midt i byen. Höfn betragter sig selv som Islands jomfruhummerhovedstad og alle restauranter har jomfruhummere på menukortet. Vi boede fint på Hotel Edda Höfn på havnen med fin udsigt til hav og isdækkede bjerge. Vi smagte jomfruhummere på det charmerende og propfyldte Pakkhus, husk at bestille bord.
Læs mere om planlægning af din ferie på Island eller om det nordlige Island.