Denne sommer gik turen til Island. Vi måtte aflyse vores rejse til USA og Canada på grund af Covid-19, og i starten af juni var der 3 lande at vælge imellem – Tyskland, Norge og Island. Når vi nu ikke kunne få store vidder i Canada, faldt valget på Island, som har været på vores bucket list i nogle år, dog som efterårsdestination. Normalt vil det være noget nær umuligt at booke hoteller en måned før afgang, når Island skal besøges i juli. I år var det intet problem, og vi bookede i løbet af et par dage 11 overnatninger på forskellige hoteller på Island. Planen var en 12 dages tur rundt i alle hjørner af landet, som er ca. 2 1/2 gange Danmarks størrelse.
En af de mest populære ruter er den Gyldne Cirkel, så hvis du kun har en dag eller to til rådighed, er det muligt at nå denne. Den Gyldne Cirkel består af 3 store seværdigheder, Thingvellir, Geysir og Gullfoss og ligger inden for et par timers kørsel fra Reykjavik.
Thingvellir
Thingvellir, som er det første stop på den gyldne cirkel, er en nationalpark, som ligger på brudlinjen mellem den europæiske og nordamerikanske kontinentalplade. Stedet er af stor betydning for islændingene, da Altinget – verdens første parlament – blev dannet her i 930.
Hvis man besøger parken fra vestsiden, starter man ved Visitors Centre hvor der er en fantastisk udsigt over Islands største sø, Thingvallavatn. Det er lettest at betale for parkering via en app, så slipper du for en lang kø. Du betaler en relativt høj pris for at parkere, dog er der ikke entre til seværdighederne. Fra Visitors Centre går en sti ned igennem selve brudlinjen, hvor man er omgivet af mørke klippevægge. Herefter når man til Lögberga, lovstenen, som er den klippe hvor Altinget mødtes og lovene blev vedtaget helt frem til år 1798, hvorefter Altinget rykkede indendørs i Reykjavik. Stedet har siden været et samlingspunkt for islændingene, både i kampen for uafhængighed af Danmark og på nationaldagen.
Det er muligt at fortsætte ned af stien til vandfaldet Öxarárfoss eller krydse elven Öxará og fortsætte til Silfra som er en kløft fyldt med det klareste vand i verden. Dette sted er blevet voldsomt populært blandt dykkere og man kan købe snorkel- og dykkerture i det 3 grader varme vand, hvis man skulle have lyst til at prøve det klare vand. Man skal dog være certificeret tørdragtsdykker med mindst 10 dyk registreret før man må dykke i området. Sigtbarheden er op til ufattelige 100 meter og stedet bliver af mange regnet for at være i top 5 af verdens dykkerdestinationer.
Geysir
Næste stop på den gyldne cirkel er Geysir, som ligger i et geotermisk område i nærheden af Gullfoss. Parkering ligger på den modsatte side af vejen, og man betaler hverken parkering eller entré. Geysir er den geyser, der lagde navn til geysere, men den er ikke aktiv mere. Trækplasteret hedder Strokkur, en geyser som med få minutters mellemrum sender kogende vand op til 20 meters højde. Man kan komme ret tæt på, og står man med vinden mod sig, kan man blive ret våd, når vandet falder mod jorden. Vandet er hurtigt afkølet og der er ikke fare for at brænde sig.
Der er også andre mindre geysere og farverige huller med kogende vand i området. Det skulle være en speciel oplevelse at opleve Strokkur omkring solnedgang og -opgang, men om sommeren skal man holde sig længe vågen, da solen går ned omkring midnat og op igen et par timer senere. Det ville så være en god idé at booke hotel lige på den anden side vejen på hotel Geysir. Her finder man også et par restauranter og souvenirbutikker.
Gullfoss
Vandfaldet Gullfoss er for mange turister det første sted hvor man virkelig mærker naturens kræfter på Island. Skal man hele Island rundt, vil der være mange vandfald, der skal besøges, som også er mere imponerende end Gullfoss. Man skal dog ikke springe dette vandfald over, hvis man er kørt hele vejen til Geysir, for Gullfoss ligger kun 10 minutter længere oppe ad vejen.
Husk regntøj, for du kan komme helt tæt på. Der går en sti på venstre side af kløften, som starter fra parkeringspladsen. Den fører hen til selve vandfaldet, hvor man virkelig kan mærke de kræfter der er på spil.
I slutningen af 1800 tallet forsøgte investorer at skaffe sig ret til vandfaldet som lå på bonden Thomas’ jord. Planen var at lave en dæmning og et hydroelektrisk anlæg. Thomas’ datter, Sigridur Thomasdottir, kæmpede dog en indædt kamp mod dette og tog ofte på gåben eller til hest de 120 kilometer til Reykjavik for at råbe magthaverne op. Hun truede med at kaste sig i vandfaldet, hvis projektet blev til noget, og til sidst opgav man projektet og fredede området efter Sigridurs ønske. Sigridur er siden blevet noget af en nationalhelt.
Der er mulighed for overnatning i nærheden på Hotel Gullfoss, som har fine værelser og en restaurant i naturskønne omgivelser. Om vinteren kan man sætte sig ud i spa’en og nyde nordlyset i det 40 grader varme vand.
Øvrige seværdigheder i området
Secret Lagoon er en varm kilde, som ligger i nærheden af Fludir og kan være et alternativ til den håbløst dyre Blue Lagoon i nærheden af Keflavik. En tur i det dybblå vand koster dog stadig 150 kr. for voksne. På Blue Lagoon starter priserne på 300 kr. for en voksen.
Friedheimar er en tomatfarm (ja, du læste rigtigt) ved Reykholt, hvor man udnytter Islands varme undergrund, samt de mange timer med dagslys, til at dyrke masser af tomater. Inde i drivhusene ligger der en restaurant, hvor man kan få veltilberedte retter med tomater som ingrediens. Stedet er voldsomt populært, og det kan godt betale sig at reservere bord. Åben fra 12-16. Vi måtte finde et andet sted at spise, da vi var for sultne til 45 minutters ventetid.
Kerid krateret ligger sydøst for Thingvallavatn og er et 3.000 år gammelt vulkankrater med en blå sø. Der er parkering nær ved krateret, så det kræver kun en kort gåtur at se dette krater.
Læs om planlægning af tur til Island her.