Island er et fascinerende land som skal opleves i bil. Landet er meget let at rejse i på egen hånd. Her får du tips om planlægning af roadtrip på Island.
Indeholder reklamelinks
Island er større end du tror
De fleste undervurderer afstandende på Island groft i planlægningen af et roadtrip. Island er 2 1/2 gange større end Danmark og vejene er ofte meget snoede og går konstante op og ned af bjergene. Der er ingen motorveje, kun landeveje, hvor max. hastigheden er 90 km/t. De store veje er asfalterede, men du kan absolut ikke undgå grusveje på Island. Endvidere har mange broer over de utallige floder og vandløb kun én vejbane, så hastigheden her sænkes til 50 km/t.
Islændingene selv siger, at ‘pengene passer’, hvis man lægger 30 minutter til Google Maps’ tid, for hver 150 km man kører. Du koncentrerer dig væsentligt mere når du kører på Island end på en dansk motorvej. Husk dette, når du planlægger dine dage på Island.
Valg af køretøj
Skal du leje firehjulstrækker eller alm. bil? Eller medbringer du egen bil på færgen? Vi vil klart anbefale en firehjulstrækker (4×4) til Island. Du bliver begrænset ved valg af alm. bil, da nogle veje simpelthen ikke kan passeres uden 4×4, og du bliver nødt til at sætte endnu mere køretid af i alm. bil til mange seværdigheder. Det giver så også svaret på om du skal medbringe egen bil. Hvis du ejer en firehjulstrækker, kan du godt tage den med på færgen, men husk, at det tager 52 timer at sejle til Seydisfjordur på Island (fra Hirtshals), så du bruger let 5-6 dage af ferien på denne løsning.
Beklædning
Island har et meget omskifteligt klima. Man kan opleve flere årstider på en enkelt dag. Det kan derfor kan det virke meget uoverskueligt at pakke tøj til turen. En tyk dynejakke kan holde kulden ude, men til gengæld også suge regn til sig og blive alt for varm, når du bevæger dig eller når solen kommer frem. Er det derfor besværet været, at den fylder den i kuffertern?
Det bedste pakkeråd er, at du tænke lag-på-lag. Pak derfor til flere lag tøj uanset årstid. Det ydre lag skal være vind og vandtæt, det mellemste lag varmt f.eks. en fleece og så det inderste lag t-shirt eller svedabsorberende undertøj. Vi havde købt tøj hos Campz som har noget for en hver smag og pengepung. Vi havde endvidere taget vores træningstøj med (tights m.v.) og det bruge flittig, når vi f.eks. skulle på gletschervandring o.lign. Et andet godt råd er – tag regntøj med – også regnbukser. Ofte når vi skulle ud og se et af de utallige smukke vandfald tog vi regntøj på, selvom det virkede fjollet. Men vi fortrød det aldrig.
Prisniveau på Island
Island er et dyrt land at rejse i, så det det kan godt betale sig at gøre sit forarbejde hjemmefra.
Restauranter er generelt dyrere end i Danmark og der kan være meget få muligheder i de små landsbyer. Brug Tripadvisor.
Alkohol er meget dyrt på Island og skal indkøbes i Islands udgave af spritbolaget – Vinbudin. Et godt råd er, at købe de tilladte mængder , når I lander i Keflavik lufthavn i Tax Free. Læs regler om mængder her.
Overnatninger er også i den dyrere ende, men kan som i alle andre lande fås i mange forskellige prisklasser og standarder. Bestil i god tid, hvis du rejser i højsæsonen.
Benzin er en smule dyrere end i Danmark. Der kan være langt mellem tankstationerne, så husk at tank når du får chancen.
Drikkevand er i verdensklasse på Island. Vandet i hanerne smager godt, og det kan IKKE betale sig at købe flaskevand.