Vi har efterhånden prøvet at leje motorhome 5 gange rundt om i verden, og det er noget familien, og ikke mindst børnene, ser tilbage på som noget helt specielt. Anja og jeg lejede et mini motorhome, da vi besøgte New Zealand i år 2000. Hele familien var på tur i det vestlige Canada i 2009. Herefter fulgte en tur rundt i Rocky Mountains i 2011. I 2016 kørte vi Tasmanien rundt i (et alt for lille) motorhome efterfulgt af en måned i det Sydøstlige Australien i et stort motorhome.
På ferie i et motorhome slipper man for at pakke sin kuffert hver gang man skal videre til næste destination på et roadtrip. Man kan til hver en tid stoppe op og lave frokost, man har det hele ved hånden. Ikke mindst kan man få nogle fantastiske naturoplevelser, og nogle helt fantastiske udsigter.
Hvordan fungerer et motorhome?
Et motorhome er et hjem på hjul. Man har alle nødvendigheder, et udstyret køkken, toilet, bad, spisekrog og sovepladser i de større modeller. Man har ofte også et separat soveværelse. Nogle modeller har “slide out”, dvs. en sektion på siden af køretøjet, der kan skydes 60-80 cm ud (ved tryk på en knap) for at give ekstra plads indenfor. Det kan f.eks. være spisekrogen, der skydes ud, så der er mere plads at bevæge sig på i køkkenet. Et motorhome har tre vandtanke, en til frisk vand, en til spildevand fra køkken og bad (grey water) og en til kloakvandet (black water). Der er mulighed for at tilkoble elektricitet på campingpladser og der er et batteri, der kan levere strøm i kortere perioder. Der er også en gasflaske, som kan drive køleskabet og give varme.
På ydersiden finder man opbevaringsrum, f.eks til kufferter, stole og bord. Nogle modeller har en markise placeret langs siden af vognen, som kan slås ud for at give læ.
På campingpladsen
På nogle campingpladser er der stikkontakt og vandhane ved hver plads, så man kan koble vognen til strøm og vand, så længe man holder på pladsen. Der kan også være kloak, hvor man forbinder vognens kloaktank direkte med kloakken ved hjælp af en bred slange. Så er man af med “skidtet” med det samme.
På mere primitive campingpladser, f.eks. i naturparker, er der hverken elektricitet, vand eller kloak, men man kan typisk klare sig et par dage uden. Kloaktankene skal så tømmes på en “dump station”, ofte mod betaling. Batteriet oplader under kørsel. Det er en god idé at planlægge campingpladser med jævne mellemrum, hvor der er mulighed for at bruge strøm.
Lidt planlægning betaler sig
Hvis man kører i motorhome i højsæsonen, kan der være rift om pladserne på de populære campingpladser. Det gælder f.eks. mange af USA’s og Canada’s populære nationalparker. Her gælder det om at booke i god tid. I visse statsparker i USA og provinsparker i Canada kan man booke lige den plads man ønsker online. I kombination med Google Maps kan man let finde den plads med mest privatliv eller med den mest storslåede udsigt. Det er virkeligt tilfredsstillende, når man først er fremme på campingpladsen.
Tips
Husk at der er ret begrænset plads i et motorhome. Det kan hurtig blive trangt. De mindste 4 personers motorhomes er nok bedre egnet til to personer. Det kan være en god idé at supplere med et telt på turen.
Tøm spildevandstankene så ofte du kan komme afsted med det. Det kan godt give lugtgener, når man kører rundt med halvfyldte tanke.
Sørg altid for at have noget med, som du kan bruge til at holde vognen helt vandret, når du parkerer på campingpladsen. Vi plejer at bruge et par brændeknuder, som vi parkerer et hjulsæt på, hvis pladsen ikke er helt vandret. Det er den sjældent i naturparkerne.
Hos visse udlejere kan det betale sig at leje motorhome en af de sidste dage i lavsæsonen. Man betaler så lavsæsonpris for alle udlejningsdage. Det kunne f.eks. være start 30. juni og så betales juni prisen for hele lejeperioden.
Lej dit motorhome i god tid. Kort sagt, jo tidligere jo bedre. Skal du afsted i sommerferien, er det bedst at leje inden 31. oktober året før. Det giver en “early bird” rabat på op til 15% af hele lejeprisen. Du kan tilkøbe forskellige pakker med udstyr og fri miles/kilometer, og disse pakker kan ofte betale sig, hvis du skal køre langt.
Medbring gaffertape. Man kan reparere næsten alt med gaffertape!!
Brug motorhomerepublic eller vroomvroomvroom til at booke dit køretøj. Det er en slags momondo for motorhomes, og det er masser af penge at spare.
Når du planlægger din tur, så lad være med at være for ambitiøs med hvor meget I kan nå at se. Der er ikke noget ved at køre 5-6 timer i et motorhome hver dag. Prøv at holde dig til afstande på 150-200 kilometer per dag og sørg for at tage flere overnatninger samme sted ind imellem. Alt tager længere tid i et motorhome.
God tur!